تبدیل کارگران کارخانه ها به مردان آهنین

ironman-suit

نمونۀ اولیه‌ای از یک ربات اسکلت بیرونی توان افزا که توسط شرکت ActiveLink، از شرکتهای زیرمجموعۀ Panasonic ساخته شده است.

مدتی پیش شرکت ژاپنی پاناسونیک اعلام کرد که قصد دارد به زودی فروش ربات اسکلت خارجی خود را آغاز کند. این ربات برای کمک به کارگران برای برداشتن راحتتر اجسام سنگین و جلوگیری از آسیب دیدگی آن‌ها طراحی شده‌اند. این ربات توسط شرکت ActiveLink، از شرکتهای زیرمجموعۀ پاناسونیک طراحی شده است و بیش از ۱۳ پوند وزن دارد و به پشت، رانها و پاهای فرد وصل می‌شود. کاربر می‌تواند با استفاده از این ربات ۳۳ پوند بار اضافی حمل کند. این وسیله قبلاً توسط کارگران انبارها در اوزاکای ژاپن تست شده و هم‌اکنون در مرحلۀ تست توسط کارگران جنگلبانی و صنایع چوب قرار دارد.

ربات پاناسونیک از جملۀ تعداد معدود اما رو به رشد رباتهای اسکلت خارجی عرضه شده در بازار است. این محصولات نسخه هایی زمخت و اولیه از فناوریهای مطرح شده در داستانهای علمی – تخیلی گذشته هستند. با اینکه این محصولات به طور عمده در موقعیتهای پزشکی و نظامی تست شده‌اند، اما این فناوری کم کم کاربردهای دیگری را پیش روی خود می‌بیند. این فناوری می‌تواند کمک بزرگی به کارگرانی که فعالیت فیزیکی زیادی دارند بکند.

panasonic-activelink-exo-suit

اسکلت خارجی پاناسونیک

Mio Yamanaka، سخنگوی پاناسونیک در اوزاکای ژاپن، می‌گوید: «ما پیش‌بینی می‌کنیم که اسکلتهای خارجی، یا به عبارتی لوازم پوشیدنی توان افزا در پانزده سال آینده به طور گسترده ای وارد زندگی مردم خواهد شد. این لوازم برای انجام کارهایی که به قدرت بدنی نیاز دارند مانند جابجایی و تحویل اجسام، کارهای عمومی، ساخت و ساز، کشاورزی و صنایع چوب استفاده خواهند شد.»

وسیلۀ پوشیدنی پاناسونیک یک موتور فیبر کربنی سبک دارد. موتور به وسیلۀ حسگرها، هنگامی که فرد جسمی را بلند کرده یا حمل می‌کند، فعال می‌شود. پاناسونیک به کمک شرکت ActiveLink در حال تست ربات دیگری است که برای حمل بارهای سنگینتری (تا ۲۲۰ پوند) طراحی شده است.

شرکتهای دیگری نیز به این فناوری به خاطر کمک به کارگران و جلوگیری از آسیب دیدگی آنان علاقه نشان داده‌اند. مثلاً شرکت خودروساز آلمانی BMW با همکاری پژوهشگران علوم ارگونومی دانشگاه صنعتی مونیخ، وسیله‌ای ارتزی را که با فناوری چاپ سه بعدی ساخته می‌شود را ساخته‌اند که روی شصت فرد نصب شده و در انجام کارهای تکراری به وی کمک می‌کند. Audi، دیگر خودروساز آلمانی در حال تست وسیله‌ای پوشیدنی است که توسط شرکتی به نام Noonee ساخته شده است. این وسیله جهت محافظت از ناحیۀ پشت کارگرانی است که مجبورند برای انجام کار به طور مداوم خم شوند.

شرکت ژاپنی دیگری به نام Cyberdyne هم‌اکنون اسکلتهای خارجی جهت امور پزشکی و صنعتی عرضه می‌کند. فناوری مورد استفادۀ این شرکت، که از دانشگاه Tsukuba گرفته شده، از سیگنالهای عصبی برای تشخیص قصد حرکت فرد پیش از اعمال نیرو استفاده می‌کند. شرکت Cyberdyne ابتدای امسال توافقنامه ای با شرکت اتوماسیون Omron برای توسعۀ فناوریهای توان افزار در کارخانه ها امضا کرد.

شرکت US Bionics که پروفسور همایون کازرونی، استاد دانشگاه کالیفرنیا در برکلی یکی از مؤسسان آن است نیز بر روی تجاری سازی دو محصول خود کار می‌کند. محصول نخست که ویژۀ توانبخشی است، هم‌اکنون در ایتالیا در مرحلۀ آزمون قرار دارد. محصول دوم نیز کاربرد صنعتی دارد. این دو محصول بسیار سبک و سازگار با حرکات طبیعی انسان طراحی شده‌اند. دکتر کازرونی در مورد مدل صنعتی اسکلت خارجی، که آن را ماه گذشته در مؤسسۀ Wyss در دانشگاه هاروارد به نمایش گذاشت گفت این مدل بسیار سبکتر، ارزانتر و انعطاف پذیرتر خواهد بود. وی ادامه داد: «مسأله فقط این نیست که اسکلت خارجی وزن بار همراه فرد را چقدر کم می‌کند. بلکه این مسأله نیز مهم است که اسکلت خارجی بتواند از انجام حرکات نامناسبی که کاربر بدون استفاده از دستگاه مرتکب آن می‌شود جلوگیری کند.»

رباتهای اسکلت بیرونی راه خود را در بازار محصولات توانبخشی و لوازم کمک حرکتی باز کرده‌اند. چندی پیش شرکت ReWalk که در Marlborough در ایالت ماساچوست آمریکا مستقر است از آخرین نسخۀ محصول خود که ویژۀ افراد قطع نخاع است رونمایی کرد. این وسیله به افرادی که به طور عادی به ویلچر نیاز دارند امکان راه رفتن می‌دهد (البته به کمک عصاهای کمکی). رباتهای اسکلت بیرونی توان افزا نیز مدتی است توسط ارتش آمریکا در حال تست هستند.

توسعۀ فناوریهای موجود به همگانی تر شدن ساخت اسکلتهای خارجی کمک می‌کند. دو تن از استادان دانشگاه هاروارد به نامهای Conor Walsh و Robert Wood مشغول ساختن اسکلتهای خارجی با استفاده از مواد و روشهای نوینی هستند که از حرکتهای کاربر استفاده می‌کنند. همین مسأله این وسایل را بسیار سبکتر و راحتتر می‌کند. در صورتی که این فناوری تجاری شود می‌تواند میزان درخواست برای استفاده از اسکلتهای بیرونی را از سوی کارگران و کارفرمایان افزایش دهد.

منبع: MIT Technology Review

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *