واقعیت مجازی می‌تواند به استقلال معلولان کمک کند

برای تماشای دنیا از بالای بلندترین قلۀ جهان، دیگر لازم نیست به اورست صعود کنید یا اگر می‌خواهید لوئیس همیلتون (قهرمان مسابقات فرمول یک) باشید می‌توانید خود را در مسیر مسابقه قرار دهید. حتی فناوری واقعیت مجازی به نحوی توسعه داده شده است که می‌توانید مسافتی به اندازۀ سالهای نوری را طی کرده و در فضا سفر کنید بدون آنکه از خانۀ خود خارج شوید. تمام چیزی که برای این کار نیاز دارید یک هدست واقعیت مجازی مانند  Oculus Rift یا یک اتاق محیط مجازی خودکار است.

این فناوری کار خود را به عنوان شکلی از سرگرمی آغاز کرد ولی اکنون در حال تبدیل شدن به ابزاری حیاتی است که می‌تواند زندگی افراد بسیاری از جمله کودکان معلول را تغییر دهد.

کارشناسان فناوری‌های کمکی در موسسۀ خیریۀ معلولین Scope قصد دارند با بکارگیری واقعیت مجازی به دانش‌آموزان این مرکز کمک کنند مستقلانه زندگی کنند.

واقعیت مجازی به معلولین اجازه می‌دهد چیزهایی را تمرین کنند که به افزایش مهارت‌های زندگی آنها کمک می‌کند. همچنین این فرصت برای کاربران معلول فراهم می‌شود تا چیزهایی را تجربه کنند که به طور معمول به علت مشکلات خود قادر به انجام آن نیستند.

واقعیت مجازی روشی ایده‌آل برای آموزش مهارت‌های خاص به کودکان معلول در محیطی ایمن است پیش از آنکه این مهارت‌ها را در جامعه آزمایش کنند. تا کنون این فناوری به طور گسترده روی افراد مبتلاء به اوتیسم آزمایش شده است و نشان داده است که می‌تواند به آنها در رشد مهارت‌های لازم برای استقلالشان کمک کند.

یک نمونه سامانۀ واقعیت مجازی توسعه داده شده در دانشگاه Haifa است. این سامانۀ شامل سناریوهایی است که همگی برای آموزش عبور ایمن از خیابان به کودکان اوتیسم طراحی شده‌اند. پروفسور نائومی جازمن و پروفسور تامار وایس از دانشکدۀ کاردرمانی این دانشگاه متوجه شدند برنامۀ یک ماهه از آموزش با واقعیت مجازی می‌تواند به این کودکان کمک کند تا به طرز چشمگیری توانایی خود برای عبور ایمن از عرض خیابان را افزایش دهند. تجارب این چنینی تا حد زیادی اعتماد به نفس جوانان معلول را برای شرکت در فعالیت‌های عمومی روزمره تقویت می‌کند.

در محیط‌های آموزشی این فناوری می‌تواند دانش‌آموزان جوان را برای زندگی پس از مدرسه و حضور در جامعه آماده کند. این فناوری می‌تواند تجارب عمومی روزمره را که دانش‌آموزان معلول به آنها عادت ندارند بسیار آسان‌تر کند. همچنین واقعیت مجازی می‌تواند نگرانی‌های ایمنی افراد هنگام یادگیری حرکت با صندلی‌ چرخدار در ترافیک یا دیگر موقعیت‌های خطرناک را از بین ببرد.

یک دانش‌آموز در حال تجربۀ واقعیت مجازی در دانشگاه Aalto فنلاند

یک دانش‌آموز در حال تجربۀ واقعیت مجازی در دانشگاه Aalto فنلاند

با اینکه تأثیر بسیار این فناوری غیرقابل انکار است ولی منتقدان خود را نیز دارد. با اینکه مدت زیادی است دربارۀ واقعیت مجازی صحبت می‌شود، این فناوری هنوز در مراحل ابتدایی است و برخی پژوهشگران نگران هستند که استفاده طولانی مدت از آن باعث تغییر به خصوص در کودکان شود که مغز آنها هنوز در حال رشد است و نسبت به افراد بالغ راحت‌تر تغییر می‌کند. همچنین برخی از افراد نیز نگران هستند که قرار گرفتن مداوم در معرض واقعیت مجازی می‌تواند نحوۀ درک افراد از دنیای واقعی را تغییر دهد.

همچنین نگرانی‌ها در مورد اثرات ارتباطات آنلاین با دیگران رو به افزایش است ولی از سوی دیگر ارتباطات بر پایۀ اینترنت و واقعیت مجازی می‌تواند روشی عالی برای نزدیک‌تر کردن افراد از سرتاسر دنیا به یکدیگر باشد و افراد معلول با محدودیت‌های حرکتی و عدم استقلال را قادر می‌سازد با شبکۀ وسیع‌تری از افراد در تعامل باشند.

هنوز نظرات در مورد واقعیت مجازی متفاوت است ولی بدون شک پیش‌بینی می‌شود این بازار با سرعت گوشی‌های هوشمند رشد یابد و هر چه شرکت‌ها و توسعه‌دهندگان بیشتری درگیر این بازار شوند، واقعیت مجازی ارزان‌تر و در دسترس‌تر خواهد شد.

منبع: huffingtonpost

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *