آیا هوش مصنوعی باید در قالب ربات انسان نما باشد تا بتواند با انسان ها تعامل کند ؟

آیا هوش مصنوعی باید در قالب ربات انسان‌نما طراحی شود تا تعامل موفقیت‌آمیزی میان AI و انسان‌ها برقرار شود؟ آیا نسل بعدی دستیاران صوتی هوشمند همچون آمازون الکسا (Amazon Alexa) در قالب ربات انسان‌نما خواهند بود؟ هنگامی‌که مردم به ربات فکر می‌کنند آن را به شکل ربات‌های انسان‌نمای فیلم‌های علمی تخیلی تصور می‌کنند. افرادی که در دنیای واقعی، ارتباط با ربات‌ها را تجربه کرده‌اند، ربات‌های صنعتی، پهپادها و هواپیماهای بدون سرنشین را به عنوان ربات معرفی می‌کنند. واژه‌ی رباتیک معنای گسترده‌ای دارد به طوری که هوش مصنوعی و دستیاران مجازی را نیز در برمی‌گیرد. آیا برای ارتباط و خدمت‌رسانی بهتر ربات‌ها به انسان‌ها، ربات‌های انسان‌نما با شکل ظاهری مشابه انسان بهتر عمل می‌کنند؟ برای پاسخ به این پرسش‌ها با مجله‌ی فناوری‌های توان‌افزا و پوشیدنی همراه باشید.
آیا هوش مصنوعی باید در قالب ربات انسان نما باشد تا بتواند با انسان ها تعامل کند ؟
زبان و توانایی ارتباط مفهومی پیچیده و مبهم است. طرفداران ربات‌های انسان‌نما بر این باورند افزون بر ارتباط گفتاری و متنی، ارتباط بصری نیز اهمیت دارد اما به کارگیری قالب انسان‌نما برای ربات‌ها به کاربرد آن بستگی دارد.

مزایای ربات‌های انسان‌نما

انسان‌ها علاقه دارند برای آنچه با آن در ارتباط هستند از خودرو تا حیوان خانگی اسم تعیین کنند یا لباس در نظر بگیرند و به آن ویژگی‌های انسانی نسبت دهند. شاید بتوان از این تمایل در راستای بهبود تعامل انسان‌ها و ربات‌ها (Human-Machine Interaction) بهره برد. پژوهشگران دریافتند افراد به ربات‌هایی که حرکت می‌کنند و رفتارهای غیرکلامی دارند بهتر پاسخ می‌دهند. برای نمونه ربات انسان‌نمای Pepper ساخت شرکت SoftBank Robotics دارای سر و دست است. Pepper می‌تواند صحبت افراد را تشخیص دهد و با آن‌ها صحبت کند. انواع حرکت‌های چهره را با کمک صفحه نمایش خود به افراد نشان دهد. این ربات یک ربات انسان‌نمای اجتماعی است که افراد را علاقه‌مند می‌کند با او صحبت کنند. ظاهر Pepper هیچ‌گونه ترسی برای مخاطبان خود ایجاد نمی‌کند.

از سوی دیگر، دستیار هوشمند الکسا هیچ حرکت و نشانه بصری ندارد. الکسا قابلیت اتصال به اینترنت و دستگاه‌های هوشمند خانگی را دارد. یکی دیگر از ربات‌های انسان‌نما ربات Digit محصول شرکت Agility Robotics است. این ربات می‌تواند کالاها را به سفارش‌دهنده تحویل دهد. Digit برای همکاری با انسان‌ها طراحی شده است.

آیا هوش مصنوعی باید در قالب ربات انسان نما باشد تا بتواند با انسان ها تعامل کند ؟

T-HR3 ساخت شرکت تویوتا

معایب ربات‌های انسان‌نما

طراحی و ساخت ربات‌ها به شکل انسان همچنان دشواری‌های بسیاری دارد. طراحی سخت‌افزار و همگام‌سازی حرکت با دوپا، کنترل خودکار در محیط‌های پویا با چالش‌های زیادی روبرو است. مسیر طولانی تا ساخت یک ربات دوپای انسان‌نما وجود دارد. در بازار ربات‌ها، محصولاتی که پیش‌بینی‌های لازم را در طراحی خود ندارند، به راحتی از رقابت حذف می‌شوند. دلایل زیادی می‌توان برشمرد که چرا ساختن ربات‌ها با شکل ظاهری انسان ضروری نیست. بازدهی انرژی و توانایی انجام وظایف خاص دو پارامتر تعیین‌کننده در طراحی ربات‌ها هستند که به سختی برای ربات‌های انسان‌نما برآورده می‌شوند.

اگرچه ربات کمکی شرکت تویوتا انسان‌نما نیست اما محصول جدید تویوتا با نام T-HR3 به شکل ظاهری انسان شبیه است. ربات ElliQ ساخت Intuition Robotics نیز دارای قابلیت تغییر حالات چهره است اما نمی‌تواند جایگزینی برای ارتباطات افراد سالمند شود. شرکت‌های گوگل و آمازون، در طراحی ربات‌ها به هوش مصنوعی و یادگیری ماشن و کلان داده و بخش ربات‌های خانگی تمرکز دارند.

سخن پایانی

هر شرکتی که بتواند یک ربات انسان‌نما با ویژگی‌های بیان شده تولید کند می‌تواند بازار صنعت رباتیک را در دست بگیرد. آمازون اعلام کرده است در آینده، دستیار الکسا به یک ربات متحرک به نام Vesta ملحق می‌شود. شرکت SoftBank با ارائه‌ی ربات‌ Pepper، ربات دوپای Atlas و ربات چهارپای SpotMini سهم قابل توجهی در صنعت رباتیک خواهد داشت. ربات‌های دوپا هنوز در بخش‌های خدمات می‌توانند به کار روند و برای کاربردهای خانگی مقرون به صرفه نیستند. هوش مصنوعی در دستیاران هوشمند الکسا و گوگل هوم قدرتمند است اما حرکت از یک دستیار صوتی هوشمند به سوی یک ربات انسان‌نمای همه‌منظوره چالش‌های زیادی دارد.


در همین زمینه بخوانیم:

>>آشنایی با نسل جدید ربات‌ های دوپا
>>نمایشگاه رباتیک Automate/ProMat 2019 : چند راهکار برای توسعه دهندگان رباتیک
>>آیا ما به همدردی رباتها نیاز داریم؟


منبع: therobotreport

«استفاده و بازنشر مطالب تنها با ذکر لینک منبع و نام (مجله فناوری‌های توان‌افزا و پوشیدنی) مجاز است»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *