تشخیص کم‌خونی با دستگاه خانگی ساخته شده با چاپ سه‌بعدی

پژوهشگران دانشگاه ایالتی کانزاس، با بکارگیری فناوری چاپ سه‌بعدی دستگاهی تشخیصی ساخته‌اند که پس از جفت شدن با یک گوشی هوشمند می‌تواند در عرض چند ثانیه کم‌خونی را تشخیص دهد. از نظر مراقبتی این دستگاه تشخیص کم‌خونی کم هزینه، می تواند برای افراد با دسترسی محدود به خدمات بهداشتی، یا ساکنین کشورهای در حال توسعه، که در آن بیش از نیمی از کودکان پیش دبستانی و زنان باردار دچار کم خونی هستند بسیار مفید باشد.

تشخیص کم‌خونی با دستگاه خانگی ساخته شده با چاپ سه‌بعدیکم خونی، وضعیتی که در آن بدن به اندازه کافی سالم سلول های قرمز خون برای حمل اکسیژن به اندامها را ندارد، بسیار رایج است، و حدود دو میلیارد نفر سراسر جهان را تحت تأثیر قرار داده است. نشانه‌های آن می‌تواند از خستگی عمومی و ضعف تا تنگی نفس و سردرد متغیر باشد. کم خونی در موارد شدید می‌تواند سبب عوارض بارداری یا تأخیر در رشد کودکان شود. خبر خوب اینست که اغلب کم‌خونی به راحتی قابل درمان است ولی تشخیص کم‌خونی از طریق آزمایش خون نخستین و مهم‌ترین گام است.

این دستگاه تشخیصی طبی جدید، از اسلایدهای پلاستیکی شفاف چاپ سه‌بعدی حاوی میکروفلوید تشکیل شده است. کاربران به آسانی یک قطره از خون خود را به اسلاید افزوده و آن را به گوشی هوشمند خود متصل می‌کنند. این خون برای آزمایش مبتنی بر مقایس رنگ بکارگرفته می‌شود و در عرض شصت ثانیه، برنامه موجود در گوشی هوشمند، قادر به خواندن داده‌ها و تولید نتایجی دقیق و قابل درک خواهد بود. همانند یک آزمایش قندخون یا حاملگی، برای تشخیص اولیه هیچ آزمایشگاه یا پزشکی مورد نیاز نیست و باعث می‌شود تا کل فرآیند  در خانۀ کاربر قابل انجام باشد.

این دستگاه چاپ سه‌بعدی را Kim Plevniak دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی زیستی و کشاورزی در دانشگاه ایالتی کانزاس و Mei He استادیار مهندسی زیستی و کشاورزی این دانشگاه ساخته اند. همچنین Steve Warren دانشیار مهندسی برق و کامپیوتر، در توسعۀ نرم‌افزار تلفن همراه که می‌تواند دادهای دریافتی از نمونۀ خون را مدیریت کرده و حتی برای پزشک ارسال کند کمک کرده است.

تشخیص کم‌خونی با دستگاه خانگی ساخته شده با چاپ سه‌بعدی

فناوری چاپ سه‌بعدی به پژوهشگران کمک کرد تا مطمئن شوند تولید دستگاه تا حد امکان کم هزینه باشد. Plevniak گفت:

«کم خونی با اینکه به راحتی با مکمل آهن یا ویتامین قابل درمان و با یک رژیم غذایی سالم قابل پیشگیری است، یک بیماری بسیار شایع در کشورهای در حال توسعه است. اغلب دسترسی مردم در این کشورها به تلفن همراه بسیار آسان‌تر از دسترسی به پزشکان و متخصصان پزشکی آموزش دیده است».

این باور وجود دارد که کم‌خونی افزون بر بیش از نیمی از کودکان پیش‌دبستانی و زنان باردار در کشورهای در حال توسعه، و دستکم سی درصد از کودکان و زنان در جوامع صنعتی را نیز تحت تأثیر قرار داده است.

برای کمک به تشخیص کم‌خونی و درمان این بیماری، این گروه پژوهشی حدود یک سال زمان را صرف طراحی یک پیش‌نمونۀ ارزان قیمت کرده‌اند. به تازگی، آنها تأییدیه دریافت و آزمایش نمونه خون‌ بیماران از مرکز پزشکی دانشگاه کانزاس را دریافت کردند که به آنها اجازه می‌دهد هرچه بیشتر دستگاهشان را برای کاربردهای تشخیصی در دنیای واقعی ارتقاء داده و بهینه سازند.

پس از توسعه، این دستگاه تشخیص کم‌خونی چاپ سه‌بعدی می‌تواند برای تشخیص و در نتیجه بهبود زندگی میلیون‌ها نفر در سراسر جهان بکار رود.

منبع: ۳ders.org

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *