دور زدن ستون فقرات به مرد فلج اجازه می‌دهد دست خود را کنترل کند

دور زدن ستون فقرات به مرد فلج اجازه می‌دهد دست خود را کنترل کند. NeuroLife

مردی که از گردن به پایین فلج است، با بکارگیری آستینی مخصوص، ذهن خود و یک ایمپلنت مغزی با ابعاد کوچکتر از یک نخود دوباره توانایی کار با اشیاء گوناگون روزمره را به دست آورده است. پژوهشگران می‌گویند موفقیت این فناوری، که نخاع آسیب دیده را دور میزند امیدی واقعی را برای افرادی با ناتوانی‌های مشابه به ارمغان می‌آورد و این گروه قصد دارند طی ماه‌های آینده این آزمایش‌ها را گسترش داده و روی بیماران جدید انجام دهند.

Burkhart بیست و چهار ساله پس از آنکه شش سال پیش در یک حادثۀ شیرجه دچار معلولیت شد، برای شرکت در آزمایشی در دانشگاه ایالتی اوهایو که به بررسی اثر سامانۀ کنارگذر عصبی می‌پردازد، داوطلب شد. این فناوری که NeuroLife نام دارد شامل یک حسگر ریزتراشه است که در قشر حرکتی مغز که مسئول حرکت بازوها و دست‌هاست کاشته می‌شود.

دور زدن ستون فقرات به مرد فلج اجازه می‌دهد دست خود را کنترل کند. NeuroLife

این حسگر امواج مغزی را ثبت کرده و به یک رایانه‌ انتقال می‌دهد. رایانه الگوریتمی را برای رمزگشایی داده‌ها و ترجمۀ آنها به سیگنال‌های الکتریکی اجرا می‌کند. این سیگنال‌ها به آستینی ویژه که شامل الکترودهایی برای تحریک ماهیچه‌ها در بازوهاست فرستاده می‌شود.

Burkhart و سامانۀ NeuroLife در سال ۲۰۱۴ در صدر اخبار قرار گرفتند چرا که نخستین فرد فلج کامل (کوادری پالژی) بود که توانسته بود با افکار خود دست و انگشتانش را حرکت دهد. اما کار در آنجا متوقف نشد و پیشرفتی که Burkhart طی این مدت داشته بسیار چشمگیر است.

موفقیت اولیه به Burkhart این قابلیت را داد تا یک قاشق را بلند کرده و در دست نگه دارد. ولی حالا پس از صدها جلسۀ درمانی او می‌تواند سامانۀ NeuroLife را برای انجام کارهای متعددی همچون برداشتن تلفن، هم‌زدن نوشیدنی، در آوردن کارت اعتباری و انجام بازی کامپیوتری گیتاری مانند Guitar Hero f به کار ببرد.

دور زدن ستون فقرات به مرد فلج اجازه می‌دهد دست خود را کنترل کند. NeuroLife

دکتر علی رضایی که در سال ۲۰۱۴ تراشه را در مغز Burkhart کاشت می‌گوید: «با وجود گذشت چندین سال از آسیب نخاعی، حال سطح عملکرد او به طور چشمگیری بهبود یافته است و در نتیجه بیشتر می‌تواند از دست‌ها و انگشتانش برای انجام کارها استفاده کند. کاری که پیش از این امکان‌پذیر نبود.»

هر چه Burkhart بیشتر با این سامانه کار می‌کند، بیشتر با امواج مغز خود آشنا می‌شود و در نتیجه کنترل کردن حرکت‌هایش را نیز یاد می‌گیرد. با اینکه این پیشرفت اولیه بسیار قابل توجه است، پژوهشگران امیدوارند این نشانه‌ای از پیشرفت‌های بیشتر در آینده باشد. آنها چهار داوطلب دیگر برای بکارگیری سامانۀ NeuroLife را شناسایی کرده‌اند که اولین نفر از آنها قرار است در پژوهشی در تابستان امسال در آمریکا شرکت کند. در نهایت، آنها امیدوارند این فناوری را بهبود دهند تا کمتر دست و پاگیر بوده و به بیماران سکتۀ مغزی و آسیب‌های نخاعی کمک کند.

دکتر رضایی می‌گوید: «امیدواریم این فناوری را به یک سامانۀ بی‌سیم مجهز کنیم تا امواج مغزی و افکار را به بیرون منتقل کند تا عملکرد و کیفیت زندگی افراد معلول را بهبود بخشد.»

در فیلم زیر می‌توانید Burkhart را مشاهده کنید که از سامانۀ NeuroLife استفاده می‌کند. نتایج این پژوهش در مجلۀ  Nature منتشر شده است.


>> در همین زمینه بخوانید: بازگرداندن امکان کنترل ماهیچه فلج شده به کمک ایمپلنت مغزی


منبع: gizmag

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *