حاصل کار دانشگاه Johns Hopkins و DARPA: دستی مصنوعی که حس لامسه را به افراد قطع عضو باز می‌گرداند

JohnsHopkins-DARPA-Bionic-Hand-Revolutionizing-Prosthetics-Modular-Prosthetic-Limb-619-316

پژوهشگران در دانشگاه Johns Hopkins و در آزمایشگاه فیزیک کاربردی این دانشگاه مشغول کار بر روی پروژه‌ای هستند تا بتوانند حس لامسه را با به کار بردن اندامهای مصنوعی به افراد قطع عضو باز گردانند. یافته‌های تازۀ این پروژه بخشی از «طرح اندامهای مصنوعی انقلابی (rebolutionary prosthetics)» دارپا است.

DARPA در قالب این طرح به حمایت مالی مراکز پژوهشی جهان می‌پردازد. مثلاً موسسۀ IIT که پیش از این از یک دست زیست سازۀ (bionic) پیشرفته رونمایی کرد.

هنگامی که DARPA اجرای طرح اندامهای مصنوعی انقلابی را در سال ۲۰۰۶ آغاز کرد، وضعیت فناوری اندامهای مصنوعی بالا تنه بسیار عقبتر از فناوریهای پایین تنه بود. در آن زمان امکان پیشرفت در حوزۀ اندامهای مصنوعی بالا تنه در هر دو بعد پزشکی و مهندسی بسیار دشوار ارزیابی می‌شد.

پس از شش سال تلاش و پژوهش، طرح اندامهای مصنوعی انقلابی توانست دو پیش نمونه از سامانۀ بازوی مصنوعی پیشرفتۀ چند بخشی (modular) و شبه انسانی بسازد که شامل سوکتهایی برای افزایش محدودۀ حرکتی و چابکی سامانه و تنظیمات کنترلی است.

شرکت DEKA Integrated Solutions یکی از دو مشارکت کنندۀ اصلی در طرح اندامهای مصنوعی انقلابی بوده است. سی و پنج داوطلب معلول قطع عضو در یک برنامۀ پژوهشی که با حمایت مالی ادارۀ امور کهنه سربازان آمریکا (VA) انجام می‌شد در مراکز پزشکی VA و DoD حاضر شدند و با آزمودن سامانۀ بازوی مصنوعی نسل سوم DEKA بازخوردهایی برای بهبود آن دادند. شرکت DEKA با دریافت این بازخوردها و بهبود طراحی‌ها در آوریل ۲۰۱۲ برای تجاری کردن محصول خود و گرفتن تأییدیه، اسناد مورد نیاز را به سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) فرستاد.

افزون بر این، پژوهشگران DARPA در آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه John Hopkins، دومین مشارکت کنندۀ اصلی طرح اندامهای مصنوعی انقلابی، به دستاوردهای شگرفی در زمینۀ کنترل مغزی یک سامانۀ بازوی رباتیک پیشرفته رسیده‌اند. این پژوهش که با مشارکت داوطلبان فلج کامل (tetraplegic) انجام شده، پتانسیل به کار گیری پروتزهای پیشرفته را برای بهبود کیفیت زندگی معلولان به خوبی نشان می‌دهد.

طرح اندامهای مصنوعی انقلابی همچنان در جریان است و هدف آن افزایش کارایی بازوهای مصنوعی تا حدی است که افراد قطع عضو روزی بتوانند با دریافت عضو مصنوعی به سر کار خود بازگردند. افزون بر این افزایش ظرافت و کارایی دستهای رباتیک در قالب طرح دیگری در حال اجراست و تا کنون بر روی سامانه‌های رباتیک کوچکی که ویژۀ عملیات خنثی سازی بمبهاست اجرا شده است که همین کار می‌تواند سربازان را از محیطهایی که در آن‌ها امکان آسیب دیدگی و قطع عضو وجود دارد دور کند.

منبع: open electronics

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *